Erik og Betinas Jordomrejse 2008/2009
Beskrivelse af vores oplevelser på vej jorden rundt

“Happy Diwali”

Posted in Jordomrejse 2008-2009  by Erik
november 2nd, 2008

Hej alle sammen,

Saa kom vi til Indien. Vi ankom med fly fra Johannesburg til Mumbai natten til i onsdags paa et besynderligt halvtomt fly. Jeg har i hvert fald aldrig vaeret med et saa tomt fly foer. Det kan maaske skyldes, at der i Indien i den forgangne uge har vaeret en af aarets vigtigste festivaler – Diwali, og den var allerede godt i gang, da vi ankom til Mumbai. Diwali fejres som lysenes fest, saa alle bygninger var flot lyst op med eletriske lyskaeder og levende lys, og det var et flot skue, da vi landede i Mumbai at se fyrvaerkeriet over byen.

Mumbai var saaledes vores foerste moede med Indien. Vi havde forberedt os paa et larmende, kaotisk og lugtende scenarium, hvilket ogsaa nogenlunde viste sig at holde stik. Vi var dog ret positivt overraskede, og det var alligevel vores indtryk, at der er en vis systematik i kaoset. Paa trods af at de koerer som sindssyge – jeg tror faktisk (tro det eller lad vaere) at det var endnu vaerre end i Kina. Det var faktisk heller ikke noget problem at vandre rundt i byen uden at blive overfaldet af tiggere og saelgere af alskens ragelse. Bevares – der er masser af saelgere, isaer ved de store turistattraktioner, hvilket vi ogsaa senere har oplevet i Delhi og Jaipur, hvorfra jeg skriver dette indlaeg, men de er hverken mere eller mindre paagaaende end hvad man oplever mange andre steder. De fleste accepterer oveni koebet et ‘nej’. Den foerste dag brugte vi bare paa at slendre rundt i byen, og suge byens indtryk til os. Den anden dag havde Henrik, som vi havde moedt i Tanzania paa Kilimanjaro turen, vaeret saa venlig at arrangere en sightseeing for os. Paa den maade fik vi ogsaa set de ‘must-sees’, der var i Mumbai, selv om – indroemmet – det var ikke overvaelende mange, men isaer at se ‘vaskemaendene’ var ret sjovt.

Fredag floej vi til Delhi med et indisk lavprisselskab. Det fungerede helt fint – der er nu en gang noget trygt i at vaere i lufthavne og i et fly (paa en eller anden bizar maade). Forstaaet paa den maade, at fly og lufthavne i meget hoej grad er standardiseret og praeget af hoej sikkerhed. Hvorom alting er, flyveturen var fin, men der var dog en enkelt ting der adskilte sig fra en flyvning mellem to europaeiske destinationer. Ding ding ding loed det uafladeligt fra serviceknapperne ved praktisk taget alle stoleraekkerne. De stakkels stewardesser fik godt nok deres sag for. Naar inderne har betalt for en flybillet (maaske helt op til 300-400 kr. – det var i hvert fald hvad vores kostede), saa vil de ogsaa have fuld valuta for pengene.

Delhi viste sig en del mere kaotisk end Mumbai. Det gjaldt dog isaer det omraade, vores hotel laa i – Karol Bagh. En smeltedigel af handlende, tonsvis af mennesker, rickshaws med eller uden paahaengsmotor og stort og smaat braendbart. Vi fandt heldigvis foerst ud af da vi skulle til at forlade Delhi, at det var i det selv samme omraade at der sprang terrorbomber saa sent som for et par uger siden… (!). Det viste sig, at det hotel vi havde faaet oplyst af GAP, og hvor vi boede den foerste af to naetter i Delhi, var det forkerte hotel. Det fandt vi ud af ved et tilfaelde om morgenen loerdag, da vi spurgte i receptionen paa hotellet, hvor ‘resten’ af vores gruppe mon var henne. Naa, men vi fik med lidt besvaer rykket hotel loerdag (vi havde selvfoelgelig afleveret vasketoej paa det foerste hotel, hvilket ikke ligefrem simplificerede tingene) og vi fik ogsaa tid til at se en del sevaerdigheder i Delhi ved at hyre en taxa for en dag (for den nette sum af ca. 120 kr.)… Jeg elsker priserne her i Indien. Man kan snildt redde sig et godt maaltid mad for ca. en tyver… That’s how I like it. :-)

Den stoerste oplevelse i Delhi var nok lotustemplet, eller “Baha’i house of worship”, som er et tempel for en sekt, der har som hovedtrosretning, at man accepterer alle hovedreligionerne – islam, hinduisme, kristendom you name it. Sympatisk tanke. Vi var saa heldige at opleve en “gudstjeneste” der fungerede paa den maade, at en person, der skulle repraesentere hver af de store religioner laeste, messede eller sang en boen fra det paagaeldende trosretning. Det var ret stort at opleve – isaer fordi de mange turister der gjorde, at der var repraesentation af alle trosretninger i menigheden ogsaa. Den stoerste attraktion var dog selve bygningen, der er fantastisk smuk. Jeg haaber jeg kan laegge et billede ud her senere.

En ting har dog vaeret en skuffelse at opleve i Indien. Foerste gang var paa en i oevrigt rigtig god restaurant i Mumbai, hvor vi mad saa staerk saa det stod ud af oerene. Her bestilte vi Darjeeling the med forventning om en delikat kop the, men blev ak ak ak praesenteret for to smaa soelvkander med Twillings. Det samme alle andre steder vi har faaet the her i Indien. Sjovt hvordan man altid faar skodthe paa praecis samme maade som man altid faar NesCafe i kaffeproducerende lande som Brasilien, Ecuador og det samme oplevede vi paa denne tur ogsaa i Tanzania. Men ok – oekonomen i mig er glad – det har forstaaet vaerdien af frihandel :-) Maden i Indien er generelt rigtig god – ja, den har lidt tendens til at saette lidt rigelig gang i fordoejelsen, men det smager rigtig godt. Det sjoveste vi har proevet ind til videre har vaeret “Thali”, der er en vegetarisk frokost, hvor man faar en masse smaa retter i skaale, og saa spiser man det hele med fingrene sammen med Naan broed. Det var ret sjovt at proeve, og det virkede ogsaa som om tjeneren paa restauranten syntes det var ret sjovt, at han skulle forklare to turister, hvordan de skulle goere. Vi maa dog ogsaa erkende, at vi nu for foerste gang siden vi forlod Danmark, har vaeret paa McDonalds (i Delhi). Koer er jo hellige (de staar gud hjaelpemig ogsaa midt uden paa vejen alle steder – ikke mindst her i Jaipur), saa Big Mac er der ikke noget af. Men da vi begge er mest til McChicken, saa var det jo helt fint. Vi er ikke stolte af at have frekventeret McD, men vi syntes at vi havde fortjent det, ikke mindst efter Tanzania, som mildest talt ikke var nogen stor kulinarisk oplelvelse.

Vi er nu startet paa vores tur med GAP – fjorten dage fra Delhi til Kathmandu i Nepal. Resten af vores gruppe paa 15 mand virker alle soede og rare, saa vi skal nok faa en god tur. I morges tog vi med tog fra Delhi til Japiur i Rajasthan provinsen. Vores indiske turleder Hari havde fortalt om et meget luksurioest tog… ja… det skal tages med et gran salt eller to. Da vi saa nogle af de andre tog og togvogne, hvor folk stod som sild i toende og saagar sad paa taget af togvognene, kunne vi godt se at vores tog i sammeligning var ret luksurioest, men som sagt, maalt efter hjemlige forhold var det ret skrabet. Det bliver spaendende at se hvordan det ser ud, naar vi ikke skal med “luksus” tog.

Vi haaber I alle har det godt hjemme i Danmark. Tak for jeres sms’er, hvoraf vi kan forstaa at det er ved at blive lidt efteraarskoldt derhjemme. Det er ogsaa “vinter” i Delhi – hmm – i dag var det ca. 33 grader… Vi kan lige holde varmen.

Mange hilsner fra Erik og Betina

3 Responses to ““Happy Diwali””

 1. Pia Miller Says:

  Billigt er altid godt, det må i nyde inden i kommer til Singapore og australien :-)
  Håber at i får en god rejse gennem Indien, altid spændende med rundrejser, da man ikke ved hvem man ender sammen med sådan en tur, men en god måde at nå at se en masse på kort tid.

  Dejligt at høre om jeres eventyr, bliv endelig ved med at skrive.

  Pia

 2. evaleif Says:

  Dejligt at høre så tit fra jer.
  Far-Leif.

 3. kirsten Says:

  Det er så dejligt at høre om jeres store eventyr. Her Hjemme går at godt.

  Knus Mor (Kirsten )

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.