Erik og Betinas Jordomrejse 2008/2009
Beskrivelse af vores oplevelser på vej jorden rundt

Kathmandu

Posted in Jordomrejse 2008-2009  by Erik
november 16th, 2008

Hej igen,

Nu er vi naaet til Kathmandu - Nepals pulserende hovedstad.

Pokhara viste sig som en helt anden verden end mange af de andre steder, vi har besoegt gennem vores vej gennem Indien og Nepal (og Tanzania for dens sags skyld). Byen er i hoej grad centreret om een ting – turisme. Det vrimler med souvenirshops, gadesaelgere, restauranter, touroperatoerer osv. Af Pokharas tilbud fik vi proevet en morgentur op paa en lille bakketop lidt uden for byen for at se solopgangen over Annapurna. Selvom vi var lidt uheldige med vejret, da der var lidt skyer, der skyggede for solen, saa var det stadig flot og en rigtig god oplevelse. Efter at have betragtet bjergenen fra bakketoppen gik vi ned til byen – en tur paa et par timer. Det var vores foerste fysiske aktivitet i flere uger, saa det var rart at faa roert sig lidt og vide, at kroppen alligevel er klar til vores trekkingtur, der starter i morgen (mandag). Derudover var jeg (Erik) ude at proeve paragliding. Vi var overraskende mange fra gruppen (8 ud af 15), der meldte sig til at proeve paraglidging med udsigt over Annapurna. Desvaerre var det en lidt skuffende oplevelse. Vi havde bestilt en ekstra lang tur paa en time, men vejret viste sig fra sin triste side med overskyet og naesten vindstille, saa en timelang tur var ganske enkelt ikke muligt. I stedet fik vi at vide, umiddelbart inden vi skulle af sted, at vi kun ville faa en halv time i luften. Det var imidlertid ogsaa langt fra virkeligheden, idet vi reelt kun kom til at flyve ca. 10 minutter. Det var en stor oplevelse -  naesten ligesaa stor som hanggliding i Rio. (Forskellen er, at paragliding er med faldskaerm, hanggliding med et dragelignende stativ). Alle der var med var ogsaa enige om, at det var oplevelsen vaerd, trods den korte tur og manglende udsigt over bjergene paa grund af skyerne. Da vi kom tilbage til byen havde vi et par skrappe toeser med i gruppen, der benhaardt fik forhandlet sig frem til, at vi fik 2/3 af pengene tilbage samt en gratis t-shirt. Saa vi endte faktisk med kun at betale 30 euro for turen og fik altsaa oveni koebet en t-shirt med i koebet.

Fredag koerte vi med bussen til Kathmandu. Vejen mellem Pokhara og Kathmandu er det taetteste man kommer paa en hovedvej i Nepal. Den er til gengaeld ogsaa asfalteret… det meste af vejen i hvert fald! Det var en bumpet affaere, men ogsaa flot, isaer til sidst, hvor vi naermede os Kathmandu dalen. Jeg stod og kiggede paa et kort over Nepal i dag, og det er ganske enkelt skrammende saa lidt infrastruktur der er i dette land. Ligesom vi derhjemme har flere typer af linier paa kort afhaengig af om der er tale om hovedveje, motorveje, landeveje osv. er der praktisk taget kun to typer her i Nepal. Vej eller sti… Dvs. om man kan koere med bil eller man kun kan gaa. I store dele af landet er der ingen veje, men derfor heller ingen biler, hvilket er tilfaeldet i Lukla, hvor vi flyver til i morgen. Det bliver skoent. Her inde i Kathmandu er der masser af biler, og isaer motorcykler, der er meget taet ved at koere ind i folk, og dytter naermest permanent. De har lov at koere alle steder, skoent gaderne som regel kun er ca. 4-5 meter brede. Ensrettede gader er ogsaa en by i Rusland. I kan selv forestille jer resultatet – kaos. Fortove er ogsaa forbeholdt saerligt udvalgte gader, saa man maa ofte springe for livet.

Vi bor midt i turistkvarteret Thamel, der selvfoelgelig er spaekket med butikker, der saelger alt det, de tror, turisterne gerne vil koebe. T-shirts, trekkingudstyr (fake hele moeget, selvfoelgelig, selvom saelgerne ofte proever at slippe af sted med at paastaa andet), smykker og diverse statuer og traeudskaeringer.

Den manglende infrastruktur i Nepal kommer ogsaa meget konkret til udtryk et par gange om dagen selv her i Kathmandu. Stroemafbrydelser er hyppige i hele Nepal, hvilket vi isaer oplevede gentagne gange i Chitwan nationalparken, men her i Kathmandu har de sat stroemafbrydelserne i system. Det betyder, at der paa alle hotellerne haenger en ugeplan for, hvornaar stroemmen ikke virker. I de perioder, laegges dele af byen toer for elektrcitet, for at undgaa at nettet bryder sammen pga. overbelastning. Holy s…! De fleste af hotellerne har deres egne generatorer, saa man alligevel kan se hvad man foretager sig, men en gaatur i byen i stroemafbrydelsesperioderne, hvis de den paagaeldende dag ligger om aftenen, er en ret interessant oplevelse.

Her i Kathmandu har vi nydt, at der har vaeret gode muligheder for at faa mad fra det internationale koekken. Mange restauranter serverer italiensk, indisk eller kinesisk mad og selvfoelgelig en masse fast food ogsaa. Der er ogsaa en raekke barer her, hvilket vi ikke just har vaeret vant til. I gaar var vi paa en bar der hed Tom & Jerry. De havde en raekke fodboldtroejer og halstoerklaeder haengende… I kender typen, og gaet hvad vi saa, da vi kom ind haengende over hovederne paa os… Forza Broendby. Det varmede helt om hjertet ;-) . Saagar Boldklubben Frem var repraesenteret med et toerklaede.

Her i Kathmandu er det ogsaa slut med vores grupperejse med GAP. Ligesom med Tucan i Sydamerika, har det vaeret en god oplevelse at rejse i en gruppe disse steder. Det har gjort, at vi, i lande som Indien og Nepal, har kunnet koncentrere os om at opleve sevaerdighederne, maden og kulturen og overlade alt det praktiske til vores turleder. Vores gruppe har ogsaa vaeret god, hvilket der selvfoelgelig aldrig er nogen garanti for, og vi har knyttet nye venskaber i bl.a. England, Canada, USA og Spanien. Selvom gruppeturen har vaeret en god oplevelse, glaeder vi os ogsaa til nu at vaere lidt for os selv. Vi sad i gruppen i gaar aftes og gjorde lidt status over de to lande. De fleste syntes at Indien havde vaeret en voldsom oplevelse. Personligt har jeg dog vaeret meget positivt overrasket over Indien. Jeg havde virkelig forventet noget meget slemt, og saa kan man som regel ogsaa kun blive positivt overrasket. Menneskerne var overraskende flinke, maden overraskende god, og sanseindtrykkene mange og imponerende. Der gaar nok nogen tid inden vi kommer tilbage, men jeg er til gengaeld ogsaa ret sikker paa at vi kommer tilbage.

De naeste ti dage, hvor vi tager paa trekking omkring Everest er det mere end tvivlsomt om I hoerer noget fra os, men vi har hoert at der skulle vaere et enkelt sted undervejs, hvor de har internet. Vi faar se. Mobilen virker stadig heller ikke her i Nepal; der er nok ikke nogen roaming aftale. Saa sms’er faar vi stadig ikke…

Mange hilsner fra Betina og Erik

7 Responses to “Kathmandu”

 1. evaleif Says:

  Hej begge to!
  Dejligt at høre fra jer igen. Vi sidder lige midt i en stor stak julekataloger, som er væltet ind af døren. Tivoli har lige åbnet deres julemarked denne weekend ;-) pyh ha!
  Pas nu på jer selv deroppe i bjergene og nyd, at julekatalogerne ikke kan nå derop?
  Mange kærlige hilsner
  Leif (far) og Eva (mor)

 2. Pia Miller Says:

  Hej Betina og Erik

  Åhh i er så heldige. Nepal – gid det var mig. Et af de lande der ligger helt på top på min liste. Desværre ikke et af de lande vi skal besøge på vores rtw. Men så en anden gang. Nyd det og nyd at i slipper for al juleræset i år.

  Pia

 3. Lene Says:

  Kære Betina og Erik…
  Dejligt at høre fra jer igen!
  Lyder som spændende byliv, men kan godt forstå I glæder jer til at komme ud i naturen igen, og få frisk luft i lungerne :)

  Ikke så meget nyt herfra, går på kursus, og er igang med at få et overblik over arbejdsopgaverne, -dem er der mange af!
  Vi skal i weekenden fejre Hennings mor, som jo bliver 70 år, det glæder vi os alle til… ;)
  JA, så er det jo også ved at være ved den tid hvor julepynt, lys og div stads skal findes frem, og juletræ fældes, det bliver SKØNT!
  Vi lægger gran på kirkegården inden 1. søndag i advent, og planter i grøn og rød så der som altid bliver smukt derovre :)
  Kærligst
  Lene <3

 4. kirsten Says:

  kære begge to.

  Det er skønt at høre fra jer. Vi har lige bagt julens første æbleskiver.
  Og de låger at det skal blive rigtig koldt sist på ugen.
  Kan i nu passe rigtig godt på hinanden og nyde naturen og jer selv.

  Knus og Kram
  Mor(kirsten og sven.

 5. schifter Says:

  Kære Erik og Betina

  Hvor er det bare flot i nåede toppen af Kili. Sejt! Og så ser i jo friske ud:) Der er potentiale til meget mere. Så hvorfor ikkel lige tage første stint op til base 1 på Everest:)
  Det undrer mig, Erik, at det ikke var dig der slog i bordet og fik prisen på paragliding skubbet ned. Men dejligt i fik en t-shirt med:)

  Det er mig en kilde til undren at man ikke kan se at Morgenrapporten, der jo stadig publiceres, ikke hver dag læses af bennike! Du burde have sørget for Satellit udstyr og bærbar osv for at holde dig updated på alt hvad der sker i den globale økonomi. Svagt!

  En lille update:

  nøgletal
  $49 pr. tønde handles olien i Asien i skrivende stund
  FX (21/11-08 10:19):
  DKK/NZD 0,316
  USD/NZD 1,881
  EUR/USD 1,254

  Sport
  Vi tabte til Wales i en venskabskamp 0-1! Og det var hovedsageligt FCKernes skyld har Morten Olsen indirekte antydet. Haha.

  Kultur
  Så har DF fået jelligestenen med på finansloven. Desuden kræver DF “jydske lov” tilbage fra svenskere.

  Glæder mig til at høre meget mere fra jer. Husk at lægge nye billeder ud så tit i kan. Specielt billeder af jeres tur omkring everest:)

  Skal til julefrokost i aften med Lene, påskeharen, karina og stinus. Det bliver hygge og for egen regning;)

  KH

  Thomas

 6. Signe Bloch-Rose Says:

  Hej Erik og Betina!

  Skøn læsning om Indien og Nepal … rart at kunne følge lidt med i jeres store eventyr:0) Men hvordan har I det egentlig? Nyder I hver en time, hinandens evige selskab og de lune breddegrader eller er det også en smule hårdt for psyken, humøret og hjemveen engang imellem? Jeg kan jo ikke lade være med at spørge – sikkert en arbejdsskade ;0)

  Herhjemme er den første tætte og knirkende julesne allerede dalet og har disneyfiseret landskabet for et par dage! Meget smukt og absolut julestemningsfremkaldende – ho ho !
  D2Ø har holdt årets julefrokost hos Bodil med stor succes og (tro det eller ej) uden nogle pinlige-jeg-har-drukket-for-meget episoder! Yderligere sladder må være forbeholdt de mere personlige mails …

  Glæder mig til at høre nyt fra jer !
  Knus Signe

 7. Betina Says:

  Hej Signe
  Tak for din lille update fra arbejdet…Er lidt spaendt paa at hoere om detaljerne fra den der julefrokost. Naar jeg hoerer om jeres fest kommer jeg til at savne jer allesammen endnu mere! Ingen tvivl om, at vi maa i byen naar jeg er hjemme igen. Eller jeg maa holde noget tam tam.
  Naar man ser bort fra de seneste dages begivenheder med billetter og bomben i Mumbai, saa har vi det rent ud sagt herligt. Vi nyder rejselivet og hinanden rigtig meget. Vi er ikke blevet traette af hinanden og tror heller ikke , vi bliver det.
  De foerste dage paa rejsen var vi noget anspaente. Var pengene nu paa et sikkert sted?, Hvad med passene? Hvad med alle bakterierne? – Ville vi nu blive syge? osv. osv. Men jeg tror at Kilimanjaro haerdede, for vi fandt os i hvert fald hurtigt til rette med at vaere paa farten og uden sikker hjemlig base.
  Vi har faaet masser af nye venner, enkelte (4 styks) kommer vi helt sikkert til at se igen. Det er blevet venskaber for livet. To er danskere og andre to er fra Spanien (et ungt par som os, der skal giftes til foraaret). Nogen siger, at en rejse ikke skal maales i kilometer eller oplevelse, men i antallet af venskaber man knytter undervejs. Jeg tror faktisk de har ret.

  Glaeder mig til at hoere fra dig igen

  Jaerligst Betina

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.